4 Ağustos 2013 Pazar

İNSANİ DEĞERLER


          İNSANİ DEĞERLER          

" 


NEDİR? İNSANİ DEĞERLER
-Birinci değer samimiyettir. Allah kalbe bakar ve kalbin gücü samimiyeti ölçüsündedir. İkiyüzlü kalpsafları geçici süre kandırabilirse de bahtı açan yegane değer ihlastır, içtenliktir. 

-İkinci değer tevazudur. Allah haddini bilip tevazuyla boyun eğen kulunu sevip yüceltmek ister ve toplumda tevazu sahibi kullara onur ve itibar lütfeder.

-Üçüncü değer şükürdür. Kim nankörülkten kaçınır da nimetlere şükürle, vefayla karşılık verirse o sevgiyle, şefkatla korunur.

Kibirli, nankör ve ikiyüzlü kimseler, insaniyetten uzak, sureten insan görünseler de gerçekte hayvaniyetten de beter duruma düşmüş yaratıklardır. Öyle kimselerin sonu cennet değildir; kesinlikle cennet tertemiz insanların yurdudur.

Şu halde herkes içine baksın. Kimsenin aslı maskesi değildir. Dıştan melek görünsek ne yazar! Aslımız neyse eninde sonunda ortaya o çıkar. Sarımsak yiyen gittiği yere pis koku saçmaz mı?

Doğası ve dokusu bozulan her ceset pis kokar. 

Gül fabrikalarının civarından geçerseniz, yağı alınırken çürütülen gül çiçeği atıklarının leş gibi kokusunu duyarsınız. Kısacası varlığın özünde ne varsa dışına onun kokusu saçılır. İnsan da çevresine özünü oluşturan kalbine uygun duygular saçar. İçinde kin veya kibir gizleyen kimsenin her sözü, her tavrı, her bakışı iğrençtir. Böylesi birini hayatına almak, aslan kafesine kilitlenmekten kötüdür. 

Kalbinin özünde tevazu, saygı ve af taşıyan insan ise melek gibi bir yüceliktir.

Ona hayranlık duyar, tutunmak ister, onu kaybetmekten, incitmekten çekinir, onu sever ve sahiplenmek istersiniz. Allah bize samimiyet, tevazu ve şükür bilinci bağışlasın.
"

Dr. Muhammed Bozdağ