4 Temmuz 2013 Perşembe

BİRAZDA "EŞEK"TEN SÖZ EDELİM


Bir bölümüne fıkra ilave edilmiş "eşeğin şaşırtan ince hesabı":

EŞEĞİN MÜHENDİSLİĞİ

1950'li yıllarda Amerikalı mühendisler Türkiye'ye gelmiş. Bir kısım imar çalışmalarına rehberlik ediyorlarmış. 
O zamanlarda yol güzergahını belirleyecek alet yok, eleman yok. Nafia (bayındırlık) mühenidisleri Eşeği yokuşa sürüyorlar, arkasından elemanlar şeritmetre çekiyor ve eşeğin ayak izlerine kazık çakıp istikamet belirliyorlarmış.Bunu gören Amerikalı mühendis, pratiği kavrayamamış ve 
sormuş: Ne yapıyorlar böyle? 
Rampada yolun güzergahını belirliyorlar. 
Nasıl yani, anlayamadım? 
Eşek % eğimin üstüne çıkmaz bizde eşeğin izinde kazık çakıp rampada yol güzergahı belirliyoruz. Amerikalı katılarak gülmeye başlamış. yatışıncada 
sormuş:
Peki eşek bulamayınca ne yapıyorsunuz? 
Yetkili cevap vermiş: 
Amerika'dan mühendis getiriyoruz ...

-


"Eşek,iyi bir yol mühendisidir. Yokuşları en fazla %eğimle ve kısa mesafelerde virajlar alarak çıkar.''' dediklerinde... bende inanmamış ve nivelman, yaptırmıştım yani (topoğrafik aletle ölçüm). 
Sonuç şaşırtıcıydı: % 7.

"Evert, Eşek akıllı ve kararlı bir hayvandır, iyi bir klavuzdur. Gittiği yolu birdaha hiç unutmaz ve o yoldan şaşmaz. Bu nedenle deve veya katır kervanının önüne daha önce bu yoldan gitmiş bir eşeği klavuz olarak koyarlarmış. Yani "eşek inatçı değil"bildiği yolda israr eden akıllı bir hayvan olduğudur. Evet, eşek akıllıdır...
"Eşek çamura bir defa düşer!" deyimi bundandır. (Öznur Tanal)


KUYUYA DÜŞEN EŞEĞİN HİKAYESİ


"Eşek çamura düşerse sahibinden yürük kimse olmaz" denir." (Sıkıntıya düşen her hangi bir kişiyi, ancak kendi yakınının kurtarabileceğini anlatan bir ata sözü).
Oysa bunun tam tersinin yaşandığı ilginç bir hikaye:

Bir gün, bir çiftçinin eşeği kuyuya düşer.
Adam ne yapacağını düşünürken, hayvan saatlerce anırır.
En sonunda, çiftçi hayvanın yaşlı olduğunu ve kuyunun da zaten kapanması gerektiğini düşünür ve eşeği çıkartmaya değmeyeceğine karar verir. 

Bütün komşularını yardıma çağırır. Her biri birer kürek alarak kuyuya toprak atmaya başlarlar. Eşek ne olduğunu fark edince, önce daha beter bağırmaya başlar. Sonra, herkesin şaşkınlığına, sesini keser.
Birkaç kürek toprak daha attıktan sonra, çiftçi kuyuya bakar. Gözlerine inanamaz. Eşek, sırtına düşen her kürek toprakla müthiş bir şey yapmakta, toprağı aşağıya silkeleyerek yukarı çıkmasına basamak hazırlamaktadır.
Bir süre sonra komşular toprak atmaya devam ederken, herkesin şaşkınlığı altında eşek, kuyunun kenarından dışarı bir adım atıp, koşarak uzaklaşır


Bir tanıdıktan: 
Komşu eşeğinin, tarlasındaki kavak fidalarının kabuklarını, dişleriyle kazıyıp yemesine sinirlenen tarla sahibi, Eşeğin ön dişlerinin tümünü taşla kırar. Tabii eşek fazla yaşayamaz ölür. 
Ömrünün son günlerini yaşayan adam, vicdanen rahatsızlık duyar sürekli yaklaşan hesap gününü kastederek "Falan kişinin eşeği beni bekliyor" der ve huzursuzluğunu dile getirirmiş.  


Bizim anadolu insanı, Eşeğe değer vermediği için, "Eşeği maldan saymaz" bu bir atasözüdür. Kışın beslemesini büyükbaşların çöplediği pisliğe dökülen-leri değelendirmek suretiyle yapar... 
Yaz sonunda, o sene yemi yeterli değilse, dönüşü olmayan bir yerlere salıverir...    
Acaba eşeğin eti sütü yenilmiş olsa, o tür muamele yapılırmı.? 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Yukarıdaki örneklerden yola çıkarak, 
İnsanoğlu, türlü başarısızlıkları ahlaksızları, ğüya insanı aşağılamak adına eşeklik'le nitelendirse de, yerine göre çoğu insan'dan daha zeki ve akıllı olduğudur.

Yakın tarihte bir zamanların Meşhur bir gazetecisi: Hükümet'in uyguladığı ekonomi hakkında görüş bildirirken, aksine gelişme halinde! ben taksim meydanında eşek gibi anıracağım demişti. Sonrasını çok bekledik, bir anırma duyamadık tabi kendi hesabı yanlıştı. Oysa bir eşşek, akl'i gereği o gazetecinin düştüğü öyle bir yanılgıya düşmezdi. Çünkü, O Eşşek matamatiği pratik olarak uygulayan, zaviyelerin ondalıklarını, yüzdeliklerini, virgül'lü bol sıfırlı rakamların uzmanıydı... Tek eksiği eşeğin dilinin olmaması...

Biz! eşekmiyiz, derlerya "Eşşek kafalı" diye düşündüm, genele vurursak, o kadar bile olamamışız. Çünkü bazıları çamurdan çıkamıyor.!"

Hiç yorum yok :