14 Şubat 2014 Cuma

Göklerin Aslanı Kartalın özelliği

KUSURSUZ BİR AVCI 'KARTAL' 

Göklerin en hızlısı


ÖZLLİKLERİ


Kuşların kendilerine özgü ve hayranlık uyandıran birçok özellikleri vardır. Bu canlıların dünyasını incelediğimizde Allah’ın onları kendileri için en uygun anatomik yapıda yaratmış olduğunu görürüz.
Dünya’daki en hızlı uçan kuş kartaldır.. Bazı kartallar, havada inanılmaz bir sürat yaparak aşağıya doğru inişe geçerler. Bu dalış esnasında saatte yaklaşık 322 km. hız yaparlar. Büyük kartallar avlarına çok hızlı çarparlar.

Kartalların hem yerden havalanıp uçabilecek kadar hafif olmaları, hem de avlarını yakaladıklarında rahatlıkla taşıyabilecek kadar güçlü olmaları gerekir. 

Bir kel kartalın 7000'den fazla tüyü vardır, fakat hepsini biraraya koyduğunuzda bütün tüylerinin ağırlığı yaklaşık 500 gram tutar. Ayrıca vücutlarının daha hafif olabilmesi için, kemiklerinin içi de boştur. Bu kemiklerin birçok yerinde havadan başka birşey yoktur. 
"Bir kel kartalın tüm iskeletinin ağırlığı 272 gramdan sadece biraz fazladır."

Kartalın Gözleri

Tüm kartalların gözlerinde niktitant zar denilen fazladan bir zar vardır. Bu kapağın işlevi gözleri temizlemek ve korumaktır. Örneğin: kartallar yavrularını beslerken göz kapaklarını genel olarak kapalı tutarlar. Bu, yavruların yanlışlıkla ebeveynlerinin gözlerine zarar vermesini engeller.

Binlerce metre yüksekte uçan kartallar, bu mesafeden yeryüzünü bütün detaylarıyla tarayacak gözlere sahiptirler. Gelişmiş savaş uçaklarının binlerce metreden hedeflerini tespit etmesi gibi, kartal yer üzerindeki en küçük hareketi, en küçük renk farkını algılayarak avını tespit eder. 
Bu yeteneğini gözünde bulunan çok özel yapılara borçludur.
İnsan gözüne gelen ışık mercekte kırıldıktan sonra, retina üzerine düşer ve görüntü burada oluşur. 

Kartalların gözlerinde ise iki retina vardır. İki retinaya sahip olmak son derece keskin bir görüş kabiliyeti sağlar. Keskinliğin yanı sıra hem ön hem de arka taraf aynı anda fark edilir.
Ustaca kamufle olmuş bir avı bulabilmesi için kartalın gözündeki retina hücreleri bir damla renkli sıvı ile boyanmıştır. İşte bu sayede kartal, binlerce metreden renkler arasındaki küçücük bir kontrastı ayırt eder ve avının bulunduğu yeri saptar. Bir damlacık yağla böyle bir işlevin gerçekleşmesi hiç şüphesiz Allah’ın sonsuz hikmetinin bir göstergesidir.

Kartal gözü aynı anda hem 
300 derecelik geniş bir açıya sahiptir, hem de istediği görüntüyü 6 ila 8 misli oranında büyütebilir. 4.500 m yüksekte uçarken 30.000 hektarlık bir alanı gözleriyle tarayabilir. 1.500 metreden tarladaki otlar arasında kamufle olmuş bir tavşanı çok rahat ayırt edebilir. 
Kartalların sahip olduğu bu yüksek çözünürlülük ve uzak mesafeyi iyi görebilme yeteneğini insanlarınkine göre çok daha küçük bir beyin kullanarak yaparlar.

İnsan gözleri kartalınki gibi keskin değildir. Bunun bir nedeni de kartalın gözlerinin vücuduna olan oranıdır. Eğer insanda kartalın gözlerinin görevini yapan bir çift göz olsaydı büyüklüğü bir greyfurt kadar olacaktı. 
İnsanın binlerce metre uzaktan bir tavşanı tespit etmek gibi bir ihtiyacı olmadığından Yüce Allah insanı şu andaki gözleri ile son derece estetik olarak yaratmıştır. Bu, Allah’ın yaratmasındaki güzelliğin eşsiz örneklerinden yalnızca biridir.

Yeniden doğuş

Kartal kuş türleri içinde en uzun yaşayanıdır. 70 yıla kadar yaşayan kartallar vardır. Ancak bu yaşa ulaşmak için 40 yaşındayken ciddi ve zor bir karar vermek zorundadır.

Kartalın yaşı 40’a ulaştığında pençeleri sertleşir, esnekliğini yitirir, bu nedenle beslenmesini sağladığı avlarını kavrayıp tutamaz duruma gelir. Gagası uzar göğsüne doğru kıvrılır. Kanatları yaşlanır ağırlaşır. Tüyleri kartlaşır; kalınlaşır. 
Artık kartalın uçması iyice zorlaşmıştır. 
Dolayısıyla kartal burada 2 seçimden birini yapmak zorundadır. Ya ölümü seçecektir yada yeniden doğuşun acılı ve zorlu sürecini göğüsleyecektir. Süreç 150 gün sürer. Bu yönde karar verirse kartal bir dağın tepesine uçar; kaya duvarda artık uçmasına gerek olmayan yerde yuvasında kalır. 
* Kartal uygun yeri bulduktan sonra gagasını sert şekilde kayaya vurmaya başlar. En sonunda kartalın gagası yerinden sökülür ve düşer. 
* Kartal bir süre yeni gagasının çıkmasını bekler. 
Gagası çıktıktan sonra bu yeni gagayla pençelerini yerinden söküp çıkarır. 
* Yeni pençeleri çıkınca kartal bu defa eski kartlaşmış tüylerini yolmaya başlar. 

* 5 ay sonra kendisine 20 yıl veye daha uzun süreli sıfırlanmış yeni beden ve uzuvlarla; tekrar yeni bir hayat kapısını açan değişimin ilk uçuşunu yapmaya hazır hale gelir ve artık sonsuz semalar onundur... 



Ya Bizler!


Aslında kartal ölürse her iki şekilde'de toprak olacaktır. Ama o biraz acı çekerek, gagasını ve tırnaklarını kayalara sürtme ameliyle; yeniden var oluş ve tekrar dünya semalarında yeniden 20 yıl özgürce, uçma karşılığını hak etmiş olacaktır.
Ya Bizler... ne yapıyoruz.! kartala o akıl ve yeteneği veren Yüce ALLAH cc. biz insanlara; Kuran'da ifade edildiği gibi, canlıların varlığı müminler için bir ibret (ders) kaynağıdır:
"Sizin için hayvanlarda da elbette ibretler vardır..." (Nahl Suresi, 66). 


Bizler toprak olmayacağız. Ömrümüzün sonunda bizleri bekleyen mutlak bir hayat var.!
Bir sohbetlerinde, Resûl-i Ekrem Efendimiz’in (sallallâhu aleyhi ve sellem) Hazreti Ebû Zerr’e dört maddelik bir nasihatte bulundu.

Bir tanesi şöyle:
"Gemini bir kere daha elden geçirerek yenile, çünkü deniz çok derin. Azığını tastamam al, şüphesiz yolculuk pek uzun. Sırtındaki yükünü hafif tut, çünkü tırmanacağın yokuş sarp mı sarp. Amelinde ihlâslı ol, zira her şeyi görüp gözeten ve hakkıyla değerlendiren Rabb’in senin yapıp ettiklerinden de haberdardır.”
O halde yepyeni bir hayatın kapısını açmak için, Kartalın kazanımını örnek almalıyız... 
Bizlerde ebedi aleme hazırlanmak adına "nefs gagasını kırıp" şu fani hayatta bir dönüm noktası oluşturmalı ve kötü alışkanlıklarımızı terk etmek suretiyle, hayli ağırlaşmış günahlarımızı telafi etmeye çalışmalıyız... 
Allah (cc) dan çokça af dilemek,(tövbe etmek) çokça ibadetler yapmalıyız...

Böylece kulluğumuzu, Allah (cc)ın rızasına uygun; imanı kâmil derecasinde, ihlaslı ve güzel ameller yapmak suretiyle, "Gemiyi bir kez daha elden geçirip yenileyerek,kartalın uçuşunu bizlerde gerçekleştirme yolunda gayret etmiş oluruz; İnşaallah, Allah (cc)ın inayetiyle. Selam ve dua ile-


Hiç yorum yok :