9 Mart 2014 Pazar

Ekmeğe hürmet

“Yemek sofrasında yere düşmüş bir ekmek parçasını alan kimsenin bu hareketi bağışlanma sebebi olur.”  Hz. Muhammed (sav)



Ekmeğe hürmet 


Ekmek insanoğlu için vazgeçilmez bir gıdadır sofraların baştacıdır. hayat kaynağıdır işte bu yüzden bir işte kıymet bilmeyene nankör denilir "nan" ekmek demek .öyle bir nimettirki ekmek kırıntılarını ayak altında bırakmamak için mutlaka çaba sarfeder ve ekmeği yukarı kalacak şekilde bir yerde muhafaza ederiz.
Bildiğimiz gibi ecdadımız ekmeğe son derece hürmet göstermişlerdir. Onlar sofrada ufalanan ekmek parçalarını atmazlar, bayatlayan parça ekmekleri de çorba ve diğer sulu yiyeceklerle tüketirler, çöpe ekmek dökmeyi ise, hiç mi hiç bilmezlerdi. 

.


''İNSANIMIZ GÜNLÜK 3,5 MİLYON LİRA DEĞERİNDE EKMEĞİ ÇÖPE ATIYOR''


TFF Başkanı Halil İbrahim Balcı, her gün Türkiye'de yaklaşık 5 milyon ekmeğin israf edildiğini söyledi. İsraf edilen ekmeğin mali değerinin hesaplanması durumunda büyük rakamlar ortaya çıktığını kaydederek, ekmeğin 70 kuruştan hesaplanması durumunda günlük 3,5 milyon liralık israf yapıldığını söyledi. ''Bu rakam, aylık olarak 104 milyon 850 bin lira, yıllık olarak da 1 trilyon 258 milyon 200 bin lira. 

Türkiye'de günlük 82 milyon adet 300 gramlık ekmek üretilerek günlük tüketimin 77 milyona tekabul ediyor.

Ülke genelinde israf edilen ekmeğin oransal değerinin yüzde 4,99 olduğunu varsayarsak ''Türkiye'de kişi başına ortalama ekmek tüketimi 333 gram olmaktadır. Hanelerde günde ortalama 4,76 adet ekmek alınıyor. Bu ekmeklerin yüzde 3,06'sı çöpe atılarak veya hayvan yemi olarak israf ediliyor. Günlük üretilen ekmeğin 2 milyon 440 bin adedi satılmadan üretim mekanlarında israf ediliyor. Lokanta ve otellerde ekmek israf oranı ise yüzde 3,11'' olmaktadır.

Sevgili Peygamberimiz’in “Ekmeğe hürmet edin. Zira o, yerin göğün bereketindendir. Kim ki düşen kırıntıyı yerse, günahı affolunur; yolundaki buyrukları, sanki hayatlarının vazgeçilmez bir düsturu idi.  

"Allah israf edenleri sevmez." Selam ve DUA ile


Hiç yorum yok :